FortellerLab Oslo

Kort fortalt – tidligere Store for små

Du krøller deg sammen i godstolen, med pledd og ei god bok. Du dras inn i fortellingen og glemmer tid og sted! Men veien til gode leseopplevelser kan også være tung, og for noen, helt umulig. Det kan være fint med et vennlig lite dytt eller drahjelp. Her er tre klassiske bokverk adaptert til muntlig fortelling. Fortellerne tilpasser seg både 6-åringer og 13-åringer og trollbinder dem alle.

”Kort fortalt” er vårt nye navn på suksesshistorien «Store for små». Her er tre klassiske, litterære verk, muntlig gjenfortalt for barn og ungdom. Fortellerne i Øfsti/Vestre/Haugland, Sara Birgitte Øfsti, Øystein Vestre og Kristine Haugland har med seg Tjodun Felland og Marianne Sundal når de tar med seg publikum inn i bøkenes magiske univers.

De har bearbeidet Shakespeares ”Hamlet”, Alexander Dumas ”Greven av ”Monte Cristo” og Georg Orwells ”Kamerat Napoleon” , der publikum får høre om sjalusi, kjærlighet, hevn og revolusjon. De norske klassikerne «Victoria» av Knut Hamsun, «Kransen» av Sigrid Undset og «Peer Gynt» av Henrik Ibsen fortelles i «Kort fortalt 2, norske klassikere», der det koker i følelser.

Vi leter etter godkroken og fokuserer på å skape gode lytterrom. Publikum kommer inn i stemningsfylte rom, blir oppslukt i 45 minutter, går ut igjen med hodet fylt av fortellinger. De tre drevne fortellerne vet hva som skal til for å fange publikums oppmerksomhet og holde på den til fortellingen er slutt.

Øfsti/Vestre/Haugland kommer med hver sin lampe, en sekk med puter og pledd for å gjøre klart til tre ulike forestillinger. Forestillingene gjennomføres samtidig på tre ulike steder. Forestillingsstedene finner vi i tett samarbeid med arrangøren. Det kan være alt fra kafeer, bak scenen på samfunnshuset til et vanlig klasserom. Konseptet er svært fleksibelt og vi skreddersyr i møte med rammer og behov.

Forestillingene er gjennomført i Den kulturelle skolesekken i Oslo, Aust Agder og Oppland, hvor vi har fått mye positiv respons.

Fra Dks Oslo, 2018:

Det var så bra at dersom det blir ledige forestillinger vil vi gjerne ha besøk igjen, slik at elevene får høre de andre fortellingene av disse folka.

Utmerket forestilling med flotte fortellere! Veldig fornøyde. 

Det var veldig fint å se hvor godt elevene fulgte med, og levde seg inn i de ulike fortellingene.

Forestillingene er støttet av

Sparebankstiftelsen, Norsk litteraturfestival og Oppland fylkeskommune

      The Norwegian Festival of Literature    Innlandet fylkeskommune